Sinds 2002 is Magneetverf.nl niet meer weg te denken in de verfmarkt. Rob – eigenaar – deelt zijn verhaal van de oprichting en de eerste kennismaking met het product in Nederland. Hoe is het ontstaan? Welke valkuilen is het bedrijf tegengekomen? En nog veel meer… Lees het verhaal van Rob hieronder!
De grondslag van Magneetverf.nl
Mijn vrouw Angélique Schepers besloot in 1997 het leven over een andere boeg te gooien. Ze nam afscheid van haar baan als inkoopmanager bij een groot levensmiddelenbedrijf. Het idee was om een kwekerij voor vijverplanten op te zetten, volledig op biologische grondslag.
En met succes! Door de toegenomen activiteiten werd het, rond het jaar 2000, namelijk tijd om een nieuwe locatie te gaan zoeken. De plek werd gevonden bij haar geboortehuis op het platteland. Vanaf dit moment is er ook gestart met de verkoop aan particulieren en bewoners. Maar… Aangezien het product seizoensgebonden was leverde dit slechts 4 maanden per jaar inkomsten op.
Via een ex werkneemster van het vijverplantenbedrijf maakten Angélique en ik in 2002 kennis met een potje verf die ook nog eens magnetisch was. Geniaal, simpel, mens-/milieuvriendelijk en ook nog eens onbekend in Nederland! En daarmee was het idee ontstaan om het in Nederland te gaan verkopen.
Lancering op de Nederlandse markt
Dit potje magnetische verf werd toentertijd namelijk enkel geproduceerd in de Verenigde Staten (VS). We twijfelden niet en pakten gelijk de telefoon. We stelden de vraag of we het product ook mochten aanbieden op de Nederlandse markt. ‘Natuurlijk, maar niet exclusief’ was het antwoord. ‘Koop maar in en zie maar hoeveel je kwijtraakt’.
Magneetverf was buiten de VS vrij om te verhandelen en te produceren. De Amerikanen gaven wel aan dat het vrijwel onmogelijk was om na te maken.
Dus… Het eerste vaatje van 114 liter Magneetverf werd besteld en kwam tijdens de kerstdagen binnen. Het bleek een vreemde substantie te zijn, waarop een dikke laag water dreef met onderin de verf. Om het vanuit ‘eigen naam’ te verkopen werden er bij de groothandel voor een minimale hoeveelheid blanco blikken besteld. We plakten er een etiketje op met plakband en met een hoosblikje van de lokale winkel werden de blikken afgevuld.
Interesse vanuit onverwachte hoek
Al snel bleek er interesse te zijn vanuit onverwachte hoek. Niet door de verf- en schilderswinkels, maar door een lifestyleblad dat een artikel over het nieuwe product schreef. Ze wilden onze blikjes cadeau doen aan nieuwe abonnees.
Na 9 intensieve maanden en vele winkels te hebben gesproken diende de eerste klant zich aan, namelijk de Nederlandse doe-het-zelfketen Formido. Een leuke eerste klant en we waren door het dolle heen.
De concurrentie sloot aan
Op het moment dat ons product bij Formido in de schappen te vinden was bleek er al een concurrent te zijn. Het product was dus toch na te maken. In het begin moest de concurrent noodgedwongen door een contract met de leverancier de magneetverf voor dezelfde prijs aanbieden. Ondertussen groeide de belangstelling voor magneetverf explosief en aangezien de ketens niet bij de concurrent terecht konden, kwamen ze bij ons. En al snel bestelden we volle containers.
Nadat we de eerste container hadden besteld kregen we een fax van de Amerikanen met de vraag ‘Are you sure? It is a lot of paint’. Het bleek dat zij het als een soort gimmick zagen en nooit als een serieus product. Helaas is de fax niet bewaard gebleven. De handel ging dus booming, tot het contract van de concurrent afgelopen was.
De concurrent verlaagde fors alle prijzen, omdat ze lokaal produceerden. De eerste keer konden onze leverancier en wij meegaan in de verlaging, maar toen er een tweede verlaging overheen kwam, kon onze Amerikaanse leverancier niet meer meegaan. Al snel stapten de klanten over naar de concurrent en kwamen wij in zwaar weer terecht.
Starten met onze eigen productie
De Amerikanen – onze leverancier – wilden ons niet helpen met onze eigen productie. Vandaar dat we iets moesten verzinnen. Het plan: zelf bij de doe-het-zelfwinkel om de hoek een 10-liter emmer latex muurverf gehaald en – niet gehinderd door enige kennis op het gebied van verf – de stofjas aangetrokken en aan het experimenteren gegaan. Er had zich namelijk al eens een vertegenwoordiger gemeld die ook ijzerpoeder verkocht en gelukkig had ik zijn visitekaartje bewaard. Dus… ijzerpoeder in de verf en experimenteren maar.
Bij testje nummer 29 had de verf zowaar ongeveer dezelfde kleur, bleef de verf aan de muur kleven en hield het ook nog een magneet vast. Bingo! Althans, dachten we. Op het moment dat we de magneet van de muur aftrokken kwam er een plakkaat magneetverf los. Het was dus toch iets lastiger dan we hadden verwacht.
De zoektocht naar specialisten
Al snel vonden we een verfproducent in de buurt die ook latexproducten maakte en zodoende werd de basis gelegd voor ons eigen product. Aangezien we op deze manier vele kosten bespaarden konden we het product gunstiger aanbieden.
Helaas liep de samenwerking na verloop van tijd spaak en waren we genoodzaakt de volledige productie in huis te doen. Zo kwam er een verftechnoloog in dienst en startten wij ons eigen verflaboratorium. Iets later bleek dat dat een gouden greep was, omdat we veel flexibeler en goedkoper konden produceren en er vraag kwam naar veel meer functionele verven.
Kortom, we zijn blij met onze verven en doen onze uiterste best om onze klanten tevreden te stellen. Tot op de dag van vandaag kunnen we met trots zeggen dat onze producten van hoge kwaliteit zijn en blijven wij onze producten ontwikkelen.
Rob van der Meer
bracht in 2003 magneetverf naar Nederland.
Mijn tip: Bekijk voor het beste eindresultaat
van jouw project onze instructievideo’s
hoe je magneetverf toepast.
Ervaar de magie van onze verven
Zoek je een specifiek product? Je vindt deze hier:
Meer ideeën vindt je op:
3 tips om je huis te versieren tijdens het EK voetbal
Dit jaar is het eindelijk weer tijd voor het EK voetbal. Onze oranje leeuwen gaan het in poule D opnemen
4 verrassende tips om jouw muur te verven
Er zijn tal van kleuropties om jouw muur tot leven te brengen. Maar… wist je ook dat je de muur
Magnetische krijtverf, een dubbele werking?
Een multifunctionele muur, handig toch? Dat kan met onze verschillende verftypes. Wij hebben namelijk magneetverf, schoolbordverf (ook wel krijtverf genoemd),
MagneetVerf in kleur of transparant: kan dat?
Wil je magneetverf in kleur op de muur? Bijvoorbeeld wit, beige of groen? Dat snappen we. Magnetische verf is van